Categories

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Παρασκευή, 7 Οκτωβρίου 2016

Ο υπουργός Παιδείας σε νέες ανθελληνικές περιπέτειες


Νέες αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα και την κοινωνία έχει προκαλέσει η απόφαση του Νίκου Φίλη να αλλάξει και το μάθημα της Ιστορίας της Α’ Λυκείου.

Μετά τη φιλονικία που είχε δημιουργηθεί με την Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων για τη μείωση μιας διδακτικής ώρας στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών και με την κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση-Εκκλησία να μην έχει τελειωμό, ο υπουργός Παιδείας έχει βαλθεί να τα αλλάξει όλα ξεπερνώντας κάθε όριο.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που στάλθηκε στους εκπαιδευτικούς της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, το υπ. Παιδείας επιβάλλει να διδάσκονται συνοπτικά και επιφανειακά, χωρίς να περιλαμβάνονται μάλιστα στην εξεταστέα ύλη, κεφάλαια όπως ο Κυκλαδικός, ο Μινωικός και ο Μυκηναϊκός Πολιτισμός, ο Πρώτος και ο Δεύτερος Αποικισμός, η σημασία των Περσικών Πολέμων, ο Πελοποννησιακός Πόλεμος, ο Φίλιππος Β’ και το Οικουμενικό Κράτος του Μ. Αλεξάνδρου. Κεφάλαια τα οποία παρέχουν γνώση για την ιστορική και διαχρονική συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού και που με τον παραγκωνισμό τους θα συντελέσουν στην πλήρη άγνοια των μαθητών, κάτι που επεσήμανε και η Εταιρεία Ελλήνων Φιλολόγων.

Με ανακοίνωσή τους, οι Έλληνες Φιλόλογοι κάνουν λόγο για «αποσιώπηση της ουσίας του ελληνικού πολιτισμού, της εξάπλωσής του σε όλο τον τότε γνωστό κόσμο, της ενότητάς του όπως την επέτυχε ο Φίλιππος Β’ και της οικουμενικής διάστασης και σημασίας του μέσω του εκπολιτιστικού έργου του Μ. Αλεξάνδρου». Επιπλέον, τονίζουν πως η κατάργηση της εξέτασης των διδασκόμενων κεφαλαίων οδηγεί «στην πλήρη άγνοια από τους μαθητές των θεμελιωδών αυτών σελίδων της ιστορίας και του πολιτισμού μας και συρρικνώνει δραματικά την ανθρωπιστική παιδεία και μόρφωση των νέων» ενώ καταλήγουν ζητώντας από το υπουργείο να αναθεωρήσει «τις ολέθριες αυτές αποφάσεις του».

Είναι σε όλους γνωστό πως ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, δεν διάκειται και τόσο φιλικά σε ό,τι αφορά τα θέματα του Ελληνισμού και κατ’ επέκταση του αρχαίου και ελληνικού πολιτισμού. Είναι επίσης γνωστό και εξίσου σεβαστό το γεγονός ότι θρησκευτικά δεν ανήκει πουθενά και δηλώνει άθεος. Ωστόσο, οι προθέσεις του αναμφίβολα δεν δείχνουν να είναι οι ιδανικότερες για έναν υπουργό ο οποίος υποτίθεται πως μεριμνά για την ηθική διαπαιδαγώγηση και πνευματική καλλιέργεια των παιδιών.

Στη γείτονα χώρα των Σκοπίων, το όνομα του Μ. Αλέξανδρου γίνεται αντικείμενο καπηλείας από ανιστόρητους και εθνικιστές οπαδούς. Με πρωτοφανές θράσος και υποκρισία, στήνονται αγάλματα του μεγίστου των Ελλήνων στρατηλατών και κυματίζουν σημαίες με τον Ήλιο ή Άστρο της Βεργίνας και από την πλευρά μας, η ελληνική κυβέρνηση απαγορεύει τη διδασκαλία της Μακεδονικής Ηγεμονίας.

Πλέον, αν αναλογιστούμε τις ήδη υπάρχουσες αντιδράσεις από όλους τους κλάδους, μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι ο παρών υπουργός έχει ξεπεράσει σε επίπεδο εμπάθειας και μίσους τους προκατόχους του οι οποίοι αμαύρωσαν με τον ίδιο τρόπο ανεξαιρέτως το περιεχόμενο της εκπαίδευσης. Από την Θάλεια Δραγώνα της μικρής ελληνικής γλώσσας και την «εκλεκτή» της Λέσχης Μπίλντερμπεργκ, Άννα Διαμαντοπούλου, μέχρι τον «υπέρμαχο» της κομματικής πειθαρχίας, Άρη Σπηλιωτόπουλο και την… «συνωστισμένη» Μαρία Ρεπούση.

Όσο λοιπόν ο κ. Φίλης παραμένει υπουργός Παιδείας και ο Αλέξης Τσίπρας δεν τον απομακρύνει από τη θέση του, οι αντιδράσεις από όλη την κοινωνία δεν πρόκειται να κοπάσουν ποτέ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου