Categories

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2016

Η «παρά φύσιν» παιδεία του Νίκου Φίλη


Μετά τις έντονες αντιδράσεις που είχαν προκαλέσει οι δηλώσεις του περί «εθνοκάθαρσης» των Ποντίων από τον Κεμάλ Ατατούρκ και μετατροπής του μαθήματος των Θρησκευτικών σε θρησκειολογία, ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης έριξε ξανά λάδι στη φωτιά αυτή τη φορά αναφερόμενος στη διδασκαλία των Αρχαίων Ελληνικών στο Γυμνάσιο.

Οι αλλαγές τις οποίες προανήγγειλε κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής του συνέντευξης και πρόκειται να επιβληθούν από το ερχόμενο σχολικό έτος, ήδη επικρίνονται σφοδρά από τους εκπαιδευτικούς φορείς με τον υπουργό πάντως να δείχνει αποφασισμένος ως προς την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο χώρο της παιδείας, αψηφώντας τις φωνές δασκάλων αλλά και εκπροσώπων της Εκκλησίας.

Με βάση το πλάνο του Νίκου Φίλη και των συνεργατών του, αναμένεται αύξηση του χρόνου του διαλείμματος έως και 10 λεπτά καθώς για τον ίδιο, μόνο έτσι μπορεί να υπάρξει ανθρώπινη λειτουργία των σχολείων, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο τη φράση του ότι καταργεί την έβδομη ώρα γιατί «οι μαθητές είναι σαν κοτόπουλα». Επίσης, σχεδιάζεται κατάργηση των εξετάσεων στα δευτερεύοντα μαθήματα, εξορθολογισμός της διδακτέας ύλης, χωρισμός του σχολικού έτους σε δύο τετράμηνα αντί για τρία τρίμηνα ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του, οι δύο ώρες των Θρησκευτικών θα παραμείνουν ως έχουν αλλά θα αλλάξει το περιεχόμενο του μαθήματος.

Και αν αυτές οι τροποποιήσεις κρίνονται κατά την άποψη της κυβέρνησης αναγκαίες για τη διασφάλιση της ομαλής διαπαιδαγώγησης των μαθητών, παράλληλα γεννάται το ερώτημα για ποιο λόγο προωθεί τη μείωση μιας διδακτικής ώρας των Αρχαίων Ελληνικών στο πλαίσιο της συνολικής μείωσης των ωρών διδασκαλίας κατά τρεις σε εβδομαδιαία βάση. Ο κ. Φίλης χαρακτήρισε πρόσφατα «παρά φύσιν» το γεγονός ότι οι μαθητές διδάσκονται 3 ώρες Αρχαία και 2 ώρες Νέα Ελληνικά ενώ στην προσπάθειά του να μαζέψει τα… ασυμμάζευτα, επεσήμανε ότι είναι λάτρης των Αρχαίων και επιθυμεί την ενίσχυση της αρχαιομάθειας. Η Πανελλήνια Ένωση Φιλολόγων εξέδωσε άμεσα ανακοίνωση κάνοντας λόγο για «επίθεση στη διαχρονική διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας που ισοδυναμεί με οικολογική καταστροφή του εκπαιδευτικού μας συστήματος».

Όμως, πρόκληση αποτέλεσε και η δήλωσή του περί μαθημάτων «ήσσονος σημασίας» όπως αυτό της Οικιακής Οικονομίας. Ο Σύλλογος Αποφοίτων του τμήματος Οικιακής Οικονομίας και Οικολογίας του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου με τη σειρά του μίλησε για «καρατόμηση του μαθήματος χωρίς καμία αιδώ» καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν θέματα υγείας, διατροφής, περιβαλλοντικής και καταναλωτικής συνείδησης από άλλα μαθήματα.

Μέσα στις δυσμενείς καταστάσεις που περνά το σημερινό εκπαιδευτικό σύστημα με τις χιλιάδες κενές θέσεις εκπαιδευτικών που είναι αποτέλεσμα της μείωσης των κρατικών δαπανών από την εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών που οι τελευταίες κυβερνήσεις υπηρετούν με ευλάβεια, διαφαίνεται πως ούτε τώρα είναι δυνατόν να αλλάξει κάτι προς το καλύτερο. Η παιδεία θα παραμείνει στείρα, οι γνώσεις που θα παρέχονται θα συνεχίσουν να είναι υποτυπώδεις για βαθμοθηρικούς λόγους και η διδασκαλία θα καταστεί για ακόμα μια φορά ανούσια και ανιαρή. Το πλήγμα μάλιστα που υφίστανται τα Αρχαία Ελληνικά την στιγμή που σε άλλες χώρες παγκοσμίως όπως στην Κροατία διδάσκονται από το δημοτικό και θεωρoύνται μάθημα υψίστης σημασίας, είναι τεράστιο. Τα Νέα Ελληνικά πηγάζουν από τα Αρχαία και η μια γλώσσα συμπληρώνει εκ φύσεως την άλλη. Έχει δίκαιο ο κ. Φίλης ότι δεν πρέπει να διδάσκονται 3 ώρες. Πρέπει να διδάσκονται σαφέστατα περισσότερες.

Παρόλ’ αυτά, ο υπουργός Παιδείας φαίνεται πως ακολουθεί οικειοθελώς ένα σχέδιο απαιδευσίας των Ελλήνων βαδίζοντας στα χνάρια της πρώην υπουργού Μαρίας Ρεπούση, η οποία ισχυριζόταν ότι τα Αρχαία είναι μια νεκρή γλώσσα. Η Αριστερά του κ. Φίλη όμως είναι «παρά φύσιν» εφόσον συν τοις άλλοις αρέσκεται στο να επιδοκιμάζει τον σοδομισμό του κόφτη, της υπέρμετρης φορολογίας και των υπόλοιπων αντιλαϊκών μέτρων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου