Categories

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Κυριακή, 31 Ιανουαρίου 2016

Οι αγρότες μπροστά σε ένα νέο Κιλελέρ


Τρία χρόνια περάσανε από τότε που ο εν δυνάμει πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκεπτόταν τα μπλόκα των αγροτών προκειμένου να υποστηρίξει τα αιτήματά τους. Ή θα τους συντρίψουμε ή θα συντριβούμε, τους έλεγε χαρακτηριστικά.

Ήταν εκείνη η εποχή επίσης που ο «επαναστάτης» Πάνος Καμμένος συμπαραστεκόταν δίπλα τους και δήλωνε δημοσίως πως η τρόικα και η Νέα Τάξη Πραγμάτων αντιμετωπίζουν τους αγρότες ως επαγγελματίες που πρέπει να αφανιστούν. Σήμερα, όντας γαντζωμένοι στην εξουσία και έχοντας αναλάβει να εφαρμόσουν το βαρύ φορτίο των επώδυνων μέτρων που ψήφισαν το περασμένο καλοκαίρι, δεν τολμούν ούτε κατά διάνοια να κατέβουν στα δεκάδες μπλόκα που έχουν σχηματιστεί πανελλαδικά για έναν βασικό λόγο: γιατί μεταμορφώθηκαν στους πιο αδίστακτους δήμιους τους.

Οι αγανακτισμένοι αγρότες που πνέουν μένεα κατά της κυβερνητικής υποκρισίας, έχουν αποφασίσει να κάνουν την απαρχή ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού. Ενός ξεσηκωμού που μόνο θετικά αποτελέσματα δεν θα έχει για την «ετοιμόρροπη» συγκυβέρνηση. Η εξέγερση αυτή είναι τόσο δυναμική και τόσο μαζική που θυμίζει έντονα Κιλελέρ, όπου και τότε είχε δημιουργηθεί ένα τεράστιο κύμα συμπάθειας και συμπαράστασης σε όλη τη χώρα.

Τα μεγάλα θύματα την περίοδο της εξέγερσης ήταν οι κολίγοι οι οποίοι ενώ επί Τουρκοκρατίας είχαν το δικαίωμα καλλιεργούν τα τούρκικα τσιφλίκια και να διαμένουν σ’ αυτά, μετά την προσάρτηση της Θεσσαλίας στην Ελλάδα το 1881 τους αφαιρέθηκαν και τα ελάχιστα προνόμια που είχαν με συνέπεια να περιπέσουν στο καθεστώς του δουλοπάροικου. Οι τσιφλικάδες από την άλλη ήταν οι μεγάλοι κερδισμένοι καθώς είχαν πάντοτε την στήριξη των κυβερνήσεων και ήταν αυτοί που κατείχαν τις μεγάλες ιδιοκτησίες γης οι οποίες προσέλκυαν τους Έλληνες του εξωτερικού και τα ξένα κεφάλαια.

Τότε στα χωριά του θεσσαλικού κάμπου δρούσε και μια ηγετική μορφή της εξέγερσης, ένας άνθρωπος του μόχθου που αποτέλεσε σύμβολο του αγώνα των αγροτών και θυσιάστηκε για την υπεράσπιση των λαϊκών τους ελευθεριών. Ήταν ο Μαρίνος Αντύπας ο οποίος μολονότι έδωσε μάχες να οργανώσει τους εξαθλιωμένους αγρότες και να τους κινητοποιήσει για τα δίκαιά τους, δολοφονήθηκε από τον Ιωάννη Κυριακό, όργανο των μεγαλοτσιφλικάδων. Ούτε εκείνη την εποχή δεν ήθελαν να ευημερήσει τούτος εδώ ο τόπος.

Η δολοφονία του Αντύπα προκάλεσε αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα και η κοινωνική πίεση για την επίλυση του αγροτικού ζητήματος αυξήθηκε. Χρειάστηκαν τρεις σχεδόν δεκαετίες σκληρού αγώνα, πάλης και αυταπάρνησης προκειμένου να παρθούν νομοθετικά μέτρα υπέρ των κολίγων και να γίνουν οι πολυπόθητες απαλλοτριώσεις γης που θα απελευθέρωναν από τα δεσμά της δουλοπαροικίας τους μικρούς αγρότες.

Έτσι λοιπόν και σήμερα, οι αγρότες που συσπειρώθηκαν από όλα τα μήκη και τα πλάτη της Ελλάδας με κοινό στόχο την αντίσταση στις βουλές των κυβερνώντων, οφείλουν να επιδείξουν τον ίδιο ζήλο και να διεκδικήσουν μέχρις εσχάτων τα δικαιώματά τους που τα καταπατούν βάναυσα οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί. Μέσα από τον κοινό αγώνα και την κοινή τους αντεπίθεση, οφείλουν να οργανωθούν με τέτοιο τρόπο ώστε το πολιτικό σύστημα να ταρακουνηθεί μπροστά στην αναβίωση ενός νέου Κιλελέρ που θα αναδείξει το σύγχρονο Μαρίνο Αντύπα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου