Categories

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Δευτέρα, 21 Σεπτεμβρίου 2015

Οκτακομματική η νέα Βουλή. Θριαμβευτική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για το ΠΑΣΟΚ και οριακή νίκη Καμμένου. Δικαίωση και για τον Βασίλη Λεβέντη! Μεγάλος ηττημένος των εκλογών το Ποτάμι, ιστορικό ρεκόρ αποχής!


Για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε διάστημα 8 μηνών ο ελληνικός λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, επιλέγοντας το κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς να έρθει πρώτο και ουσιαστικά άτρωτο με 7.3 μονάδες διαφορά από τη δεύτερη Νέα Δημοκρατία, η οποία ναι μεν αύξησε ελάχιστα τα ποσοστά της σε σχέση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση της 25ης Ιανουαρίου, ωστόσο δεν κατάφερε και πάλι να πείσει τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι αποτελεί τη δύναμη εκείνη που θα τους εμπνεύσει αξιοπιστία και θα τους κάνει να την υποστηρίξουν με μεγαλύτερη θέρμη και αποφασιστικότητα.

Όσον αφορά τα υπόλοιπα κόμματα, εξίσου ανεβασμένα ποσοστά εμφάνισε και η Χρυσή Αυγή που μετά από τρεις εκλογικές αναμετρήσεις δείχνει να παγιώνει την τρίτη θέση ενώ αρκετά μεγάλη άνοδο σημείωσε και η συνεργασία του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ με την επωνυμία "Δημοκρατική Συμπαράταξη". Το ΚΚΕ από την άλλη, αν και διαφαινόταν ότι θα αυξήσει έστω και ελαφρώς τα ποσοστά του λόγω του μικρού κομματιού των απογοητευμένων ψηφοφόρων που θα εγκατέλειπαν τον ΣΥΡΙΖΑ, εντούτοις παρέμεινε σταθερό για πολλοστή φορά αποδεικνύοντας ότι το πρόγραμμά του προφανώς δεν πείθει και δεν βρίσκει ανταπόκριση στον ελληνικό λαό πέρα από το φανατικό ακροατήριό του.

Αν θέλαμε να δώσουμε τον τίτλο στον μεγάλο ηττημένο αυτών των εκλογών, αυτός που θα τον διεκδικούσε χωρίς καμία αμφιβολία θα ήταν το Ποτάμι. Το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη υπέστη σοβαρές απώλειες και κατέγραψε πολύ χαμηλά ποσοστά σε σύγκριση μάλιστα με αυτά που περίμενε και ζητούσε προεκλογικά. Ίσως, να ήταν και ένας από τους λόγους που ο κόσμος του γύρισε την πλάτη και του προκάλεσε αυτή την ταπεινωτική ήττα. Σημαντική νίκη μπορεί να θεωρηθεί και εκείνη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, καθώς το κόμμα αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρός του, Πάνος Καμμένος, παρά τις αντιξοότητες, την υπογραφή του 3ου μνημονίου αλλά και τις δημοσκοπήσεις που τον παρουσίαζαν εκτός Βουλής, έδειξαν ότι ακόμα και με μειωμένα τα ποσοστά τους μπορούν να αποτελέσουν τον ρυθμιστή της επόμενης κυβέρνησης. Τέλος, η ευχάριστη έκπληξη αυτής της εκλογικής μάχης ήταν η είσοδος της Ένωσης Κεντρώων και του Προέδρου της, Βασίλη Λεβέντη, στη Βουλή μετά από 23 χρόνια αγώνα, πάλης και λοιδορίας από το παλιό αλλά και σημερινό πολιτικό κατεστημένο ενώ τη δυσάρεστη έκπληξη αποτέλεσε η Λαϊκή Ενότητα, της οποίας τα στελέχη παρότι καταψήφισαν όλα τα μνημόνια και τα προαπαιτούμενα, οριακά δεν κατόρθωσαν να μπουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο, εξαιτίας προφανώς της διγλωσίας αλλά και του μη συγκροτημένου προγράμματός τους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως για πρώτη φορά στα χρονικά της μεταπολιτευτικής ιστορίας της Ελλάδας, καταγράφηκε ρεκόρ αποχής που έφτασε το 43% με τους ψηφοφόρους να μην επιλέγουν να ψηφίσουν είτε λόγω των διοδίων και των πολυδάπανων εξόδων στα οποία έπρεπε να προβούν είτε λόγω της αγανάκτησης και της έλλειψης ενδιαφέροντος μετά και την τρίτη προσφυγή στις κάλπες μέσα σε 8 μήνες.

Ειδικότερα, με την ενσωμάτωση να φτάνει σήμερα το μεσημέρι στο 100%, ο ΣΥΡΙΖΑ με ποσοστό 35,46% καταλαμβάνει 145 έδρες, έχοντας τέσσερις λιγότερες σε σχέση με αυτές του Ιανουαρίου. Η ΝΔ έχει μια έδρα λιγότερη δηλαδή 75 με ποσοστό 28,10, η Χρυσή Αυγή αυξάνει τη δύναμή της κατά έναν βουλευτή έχοντας 18 και καταγράφοντας στην Επικράτεια 6,99% ενώ η Δημοκρατική Συμπαράταξη με ποσοστό 6.28% εκπροσωπείται πλέον με 17 βουλευτές, τέσσερις περισσότερους από εκείνους που είχε εκλέξει το ΠΑΣΟΚ στις προηγούμενες εκλογές. Καμία αλλαγή για το ΚΚΕ που με ποσοστό 5,55% εκλέγει και αυτή τη φορά 15 βουλευτές, το Ποτάμι που καταγράφει ποσοστό 4,09%, υφίσταται απώλειες 6 βουλευτών και συνεπώς εκπροσωπείται από 11 ενώ οι ΑΝΕΛ με 3,69% εκλέγουν 10 από 13 βουλευτές που είχαν πριν 8 μήνες. Τη σύνθεση της Βουλής κλείνει η Ένωση Κεντρώων που με ποσοστό 3,43%, στέλνει στα έδρανα του Κοινοβουλίου 9 βουλευτές.Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου