Categories

Drop Down MenusCSS Drop Down MenuPure CSS Dropdown Menu

Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου 2015

Δημοσκόποι καιροσκόποι


Δεκαπέντε μέρες απομένουν πριν από την κρίσιμη μάχη των εκλογών που θα καθορίσουν τη διαμόρφωση της επόμενης κυβέρνησης και της σύνθεσης της νέας Βουλής και το προεκλογικό θερμόμετρο ανεβαίνει καθώς πλησιάζουμε προς τις κάλπες με όλο και περισσότερες δημοσκοπήσεις να βλέπουν το φως της δημοσιότητας.

Η δημοσκόπηση, ως γνωστόν, αποτελεί μια επιστημονική έρευνα της κοινής γνώμης διενεργούμενη από διάφορες εταιρείες με εξειδικευμένο προσωπικό με σκοπό την στατιστική καταγραφή της πραγματικότητας πάνω σε συγκεκριμένα σοβαρά ζητήματα που άπτονται της πολύπλευρης καθημερινότητας των πολιτών. Ωστόσο, με την πάροδο των χρόνων, έχει αποδειχθεί πως η μόνη έννοια η οποία απομακρύνεται από το περιεχόμενο των δημοσκοπήσεων είναι η ίδια η πραγματικότητα. Στο βωμό της εξυπηρέτησης συμφερόντων, θυσιάζονται πλήρως η αντικειμενικότητα, η αξιοπιστία και η εγκυρότητα της πληροφόρησης του ελληνικού λαού, προκειμένου να καταστεί εφικτή η προπαγάνδα και εν τέλει η καθολική χειραγώγησή του. Οι εταιρείες δημοσκοπήσεων στην πλειοψηφία τους, βάσει των προηγούμενων εκλογικών αναμετρήσεων, δεν έχουν κανένα λόγο να καυχιούνται για τα ευρήματά τους εφόσον αποτυγχάνουν συνεχώς παταγωδώς και η έκβαση των αποτελεσμάτων είναι εντελώς διαφορετική από τις επιστημονικές μετρήσεις τους.

Οι δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ κ. Γιώργου Πλειού, εμφανίζουν σκόπιμες λόγω του μη πραγματικού δείγματός τους καθώς και δομικές αλλοιώσεις και διαστρεβλώσεις αφού δεν υπάρχει αντιστοίχιση του δείγματος και του συνολικού πληθυσμού με αποτέλεσμα να είναι ξεκάθαρα επιλήψιμες, ανακριβείς και επομένως κάλπικες. Άλλωστε, εύλογα ερωτήματα μπορούν να δημιουργηθούν ακόμα και όταν κατά τη δημοσίευσή τους από τα ΜΜΕ, δεν γίνεται γνωστή ούτε η ταυτότητα, η περιοχή και η περίοδος της έρευνας αλλά ούτε και το ακριβές μέγεθος του δείγματος ενώ εντύπωση προκαλεί επίσης ότι το δείνα κόμμα υπερτερεί στην πρόθεση ψήφου αλλά στο ερώτημα για τον καταλληλότερο πρωθυπουργό, ο πολιτικός του ηγέτης ηττάται και βρίσκεται πίσω στα ποσοστά. Βρισκόμενες λοιπόν σε αγαστή συνεργασία με το διαπλεκόμενο πολιτικό και μιντιακό κατεστημένο που πληρώνει αδρά προκειμένου να δημοσιεύει η εκάστοτε εφημερίδα τα αποτελέσματα της αρεσκείας της, παρακολουθούμε μια ανεξέλεγκτη χαλιναγώγηση του άναυδου λαού και μια άνευ προηγουμένου εξαπάτησή του.

Η ιστορία έχει δείξει πως όλες οι έρευνες οι οποίες έχουν διενεργηθεί για την ενημέρωση των πολιτών, έχουν πέσει ουκ ολίγες φορές έξω από τις μετρήσεις τους είτε γιατί τους ενέπαιζαν με ψεύτικα στοιχεία και είτε γιατί εξυπηρετούσαν τα συμφέροντα του παλιού κατεστημένου ενώ όποτε επαληθεύονταν, αυτό συνέβαινε λόγω της αδιάκοπης εκστρατείας υποστηρίξης των κομμάτων που βολεύουν το σύστημα και όχι αυτών που ενοχλούν. Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα και αξίζει να αναφερθούν ορισμένα απ' αυτά.

Στις εκλογές του Ιανουαρίου, το οριακό προβάδισμα του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. έναντι της Νέας Δημοκρατίας κατέληξε με την συντριπτική νίκη του κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς με διαφορά 9 μονάδων και την συρρίκνωση της κεντροδεξιάς παράταξης. Τα αυξημένα ποσοστά που δίνονταν στο νεότευκτο τότε "Ποτάμι" των μόλις 7 ημερών το οποίο απολάμβανε της στήριξης μεγάλων καναλιών, δημοσιογραφικών ομίλων αλλά και Πανεπιστημίων της χώρας όπως εκείνο της Μακεδονίας με τον καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη σε ρόλο «σταυροφόρου» του κόμματος να διεξαγάγει έρευνες που όλως τυχαίως ανέβαζαν τη δημοτικότητα του αρχηγού του, είχαν στόχο την ύπουλη αναρρίχησή του στο πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Επίσης, τα πρόσφατα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος όπου σύσσωμοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί και οι εταιρείες δημοσκοπήσεων θέλησαν να δημιουργήσουν μια οριακή κατάσταση ανάμεσα στο ΝΑΙ και το ΟΧΙ που θα κρινόταν στις λεπτομέρειες, διέψευσαν τους πάντες και επικράτησαν θριαμβευτικά με το ΟΧΙ να φτάνει στο 61%. Τέλος, οι δημοσκοπήσεις σε γενικές γραμμές υποπίπτουν σε ένα ακόμα έγκλημα: αναδεικνύουν και προσπαθούν με κάθε μέσο να «φουσκώσουν» τα ποσοστά των κομμάτων που κατέστρεψαν την Ελλάδα ενώ παράλληλα κρύβουν και εξαφανίζουν τα μικρά, τα αδιάφθορα, τα καθαρά.

Το ίδιο επομένως αναμένεται να συμβεί και σε αυτές τις εκλογές, όπου για ακόμα μια φορά παρουσιάζεται από τα συστημικά μέσα μια μικρή διαφορά ανάμεσα στους δύο πρώτους διεκδικητές της πρωτοκαθεδρίας, την στιγμή που οι προηγούμενες εκλογές έδειξαν πως τα κόμματα του παρελθόντος σημείωσαν μεγάλη πτώση και έχασαν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων. Τα ποσοστά αυτά που δίνονται ξανά σκοπίμως χωρίς καμία απόδειξη, μαρτυρούν μια τάση για δημιουργία μιας οικουμενικής κυβέρνησης από τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και τη Νέα Δημοκρατία ή κάποιου μικρότερου κόμματος, μια τάση που συμφέρει το σύστημα και τη διαπλοκή για την αναγκαστική εφαρμογή του μνημονίου.

Όμως, ο λαός παρότι μπερδεμένος, απηυδυσμένος και απελπισμένος, την κρίσιμη στιγμή είναι αυτός που θα δώσει και πάλι την απάντησή του και την χαριστική του βολή στις πλασματικές δημοσκοπήσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου